Kapcsolatfelvétel
LAPKÉSZÍTŐ
profi weblapkészítés mellébeszélés nélkül

Hány MB tárhelyre van szükségem?

 

Az MB igazából Mega Byte-ot (megabájtot) jelöl azaz egy kicsit több mint egymillió bájt információt, ami egymillió betű tárolására alkalmas.

A weblap azonban nem csak betűkből, hanem képekből és videókból áll. Ráadásul a fotók nagyságrendekkel több tárhelyet igényelnek, mint a betűk, a videók még a képeknél is többet.
A videók kezelését és lejátszását valamilyen videó megosztóra érdemes bízni (pl. YouTube).

A képek által elfoglalt tárhely

Egy kép, ahogy kijön egy átlagos digitális fényképezőgépből, majdnem egy MB. Ebben a méretben kár feltölteni a honlapunkra, mert a szélessége és magassága messze meghaladja weboldalon levő tartalmak szélességét.

Szerencsére adunk egy eszközt, amivel az admin felületen könnyen átméretezheti a képeket, vagy a kép egy kisebb de fontos részét ki tudja vágni és megjeleníteni az oldalon.

Miután az átméretezés / vágás megtörtént, egy honlapon elhelyezett fotó tárhelyigénye nem több mint 0,1MB. Ez a látogatók számára is fontos, mert egy óriás kép még gyors internet esetén is 1-2mp alatt töltődik le, a jól vágott kép gyakorlatilag azonnal megjelenik.

Szóval mire elég a tárhely?

Szövegből nagyon sok kell, hogy akár egy megabájt legyen, egy kisebb oldalnak jellemzően 0,2MB elég szokott lenni. Fotók esetén az alábbi táblázat ad útbaigazítást:

mini csomag
ha csak pár oldalas weblap kell 

normál csomag
ha összetett funckiójú weboldal kell

25MB tárhely 500 MB tárhely
Kb. 31 db. óriás kép. Óriásképet kár feltölteni! Kb. 625 db óriás kép. Óriásképet kár feltölteni!
Kb. 300 db., a weboldalon jól használható kép Kb. 6000 db., a weboldalon jól használható kép

<< vissza az előző oldalra